Γιατί το φτερό του παγωνιού δεν είναι μπλε, μια μελέτη του χρωματισμού των πτηνών - Βούρος, Άρης; Εφετζή, Φωτεινή; Γιασεμής, Ηλίας; Καλογεράκος, Πέτρος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το ερευνητικό ερώτημα της εργασίας αφορά το άνω καλυπτήριο ουράς του παγωνιού (Pavo cristatus ) (βλ. εικόνα 1) και πώς αυτό αλλάζει χρώμα ανάλογα με την γωνία παρατήρησης και τον φωτισμό. Παρότι τρεις κύριες χρωστικές είναι συνήθως υπεύθυνες για το χρώμα των φτερών η επεξεργασία και μελέτη του φτερού έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο φτερό επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις αρχικές υποψίες μας για δομικό χρωματισμό. Πράγματι το γαλαζοπράσινο χρώμα του φτερού οφείλεται μερικώς σε μικροσκοπικές δομές αλλά και σε χρωστικές ουσίες. Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε ότι το χρώμα των φτερών αποτελεί μία πολυσύνθετη πτυχή της ζωής των πτηνών της οποίας η μελέτη χρήζει μεγάλη σημασία σε τομείς της ορνιθολογίας.