Δενδροχρονολόγηση – Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου Λέσβου - Ευαγγελιδάκη, Χρυσάνθη; Παπαδοπούλου, Ειρήνη; Δήμητσα, Βασιλική; Δήμητσα, Ερασμία; Ανδριοπούλου, Αφροδίτη; Καρακίτσου, Αριάδνη; Αποστολίδου, Ανθή; Ταστάνη, Ελπινίκη (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Θέμα της παρούσας εισήγησης είναι η εφαρμογή της τεχνικής της δενδροχρονολόγησης τόσο σε σύγχρονα δείγματα όσο και σε δείγματα απολιθωμένων κορμών δένδρων προερχόμενων από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου. Μέσα από μια διεπιστημονική συνεργασία και κατόπιν μελέτης και μετρήσεων επί των δειγμάτων επιχειρήθηκε η ανασύσταση κλιματικών συνθηκών και η δημιουργία κλιματικού αρχείου των περιοχών από τις οποίες προέρχονταν τα δείγματά μας. Ειδικότερα, ασχοληθήκαμε με τη μέτρηση πάχους των δακτυλίων από σύγχρονα δείγματα προερχόμενα από περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να προσδιορίσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και διαμόρφωσης των εν λόγω δακτυλίων και να ταυτοποιήσουμε την προέλευσή τους. Παράλληλα, μελετήσαμε ψηφιακά δείγματα κορμών προερχόμενων από δασικές περιοχές των ΗΠΑ με σκοπό να συγκριθούν τα κλιματικά δεδομένα και να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς και ψηφιοποιημένα δείγματα από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου – το οποίο εντάσσεται στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – με σκοπό τον έλεγχο των κλιματικών συνθηκών κατά την εποχή της απολίθωσης.