Κατασκευή και βαθμονόμηση αλκοολόμετρου με απλά υλικά - Αντωνίου, Νεφέλη; Βογιατζόγλου, Αγγελική; Παρασκευοπούλου, Ναταλία; Πελεκάνου, Νεφέλη; Μηλιάς, Τζώρτζης; Σαρρής, Χρήστος; Φραγκής, Θοδωρής (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (ροφημάτων που περιέχουν αλκοόλ) από τους εφήβους σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες έχει σαφώς αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος αυτού στην μαθητική μας κοινότητα, η ομάδα μας κατασκεύασε ένα απλό και ιδιαίτερα φτηνό αλκοολόμετρο κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων των φυσικών επιστημών. Μετασκευάζοντας κατάλληλα μια πλαστική πιπέτα των 2ml και στηριζόμενοι στο φαινόμενο της άνωσης καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα «όργανο μέτρησης» της περιεκτικότητας του οινοπνεύματος (αλκοόλ) στα διάφορα ροφήματα-ποτά. Τοποθετήσαμε σε ογκομετρικό κύλινδρο των 100ml γνωστής περιεκτικότητας διαλύματα αλκοόλ σε νερό, προκειμένου να βαθμονομήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το αυτοσχέδιο «όργανο» μας. Όλα τα μέλη της ομάδας, κάθε φορά, μετρούσαν προσεκτικά το ύψος του στελέχους του “οργάνου” που ήταν πάνω από την οριζόντια επιφάνεια του εκάστοτε διαλύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται το «σφάλμα ανάγνωσης» κατά τη μέτρηση. Έτσι δημιουργήσαμε την καμπύλη βαθμονόμησης του οργάνου, στην οποία στηριχθήκαμε για να υπολογίσουμε τις περιεκτικότητες διαφόρων αλκοολούχων ποτών του εμπορίου. Η μέθοδος που ακολουθήσαμε έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα «καθαρά ποτά» που συνήθως έχουν υψηλά ποσοστά αλκοόλ. Τα ποσοστά σφάλματος των μετρήσεων μας φαίνονται να εξαρτώνται από την περιοχή τιμών της περιεκτικότητας σε αλκοόλ του, υπό μέτρηση, αλκοολούχου ποτού. Το γεγονός αυτό θεωρείται αναμενόμενο, αφού στο εμπόριο υπάρχουν διαφορετικά αλκοολόμετρα για κάθε επιθυμητή περιοχή μετρήσεων. Επιχειρείται η συστηματοποίηση των σφαλμάτων και η διερεύνηση μαθηματικής μεθόδου εξάλειψης αυτού του φαινομένου.