Ο ήλιος σαν πηγή ενέργειας - Γεωργόπουλος, Ανδρέας; Παρασκευοπούλου, Ελένη; Μπίλιας, Κωνσταντίνος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη είναι η θεμελιώδης αιτία της ύπαρξης και συντήρησης της ζωής πάνω σε αυτήν. Στη συγκεκριμένη εργασία θα αναφερθούμε στο μηχανισμό με τον οποίο παράγονται τα τεράστια ποσά ενέργειας που εκπέμπονται από τον ήλιο, στη δομή του ήλιου, καθώς και στη μέτρηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Για τη μέτρηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη χρησιμοποιούμε μία ορισμένη ποσότητα, χρωματισμένου με μελάνη, νερού την οποία εκθέτουμε στο ήλιο για χρονικό διάστημα ικανό για να αυξηθεί η θερμοκρασία του για μερικούς βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη βασική εξίσωση της θερμιδομετρίας υπολογίζουμε το ποσό ενέργειας που έχει απορροφηθεί από το νερό και προέρχεται από την εκπεμπόμενη από τον ήλιο ενέργεια. Στη συνέχεια υπολογίζουμε την ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας και τέλος την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Συγκρίνουμε το αποτέλεσμα των μετρήσεων με τη θεωρητική τιμή που είναι περίπου 1kw/m2.