ΡΑΔΙΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ - Αλεξανδρής, Ορέστης; Ανανιάδης, Ιωάννης; Κουτσελίνη, Ζωή Νικολέττα; Κυριακίδου, Ευαγγελία Ευριδίκη; Λεουτσάκος, Βασίλειος; Λουκάς, Ιάσων; Πάζας, Βασίλειος Πέτρος; Πετσετάκης, Μενέλαος; Πρινιωτάκη, Γεωργία; Τουτουντζης, Άδωνης Νικόλαος; Χατζηαναστασίου, Κωνσταντίνος παναγιώτης; Χατζηπέτρου, Αικατερίνη; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η ραδιογεωλογική μελέτη του υποβάθρου, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, όπως την ραδιοπροστασία από την εκπομπή των ακτινοβολιών α, β, γ, και την αντισεισμική θωράκιση από ρήγματα, που συνδέονται με διάφορα βάθη του υποβάθρου. Στην παρούσα εργασία εκτός από τα ραδιογεωλογικά στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνεται ο μηδενικός ραδιολογικός κίνδυνος από τη χαμηλή εκπομπή των ακτινοβολιών α, β και γ του εδάφους, παρουσιάζεται και ο εντοπισμός μια δομής ραδονίου με «σχετικά» υψηλές συγκεντρώσεις (από 2.900-4.137Bq/cm3), που συνδέεται με ρήγμα μικρού βάθους του υποβάθρου. Η δομή του ραδονίου έχει ΒΒΑ-ΝΝΑκή διεύθυνση, διατάσεις 750Χ250m,και βρίσκεται 500m περίπου δυτικά από το σχολείο μας. Οι «σχετικά» υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου της δομής δεν μπορεί να προέρχονται από τους τοπικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, παρά μόνο από τους «σχετικά» βαθύτερους ορίζοντες του υποβάθρου, δια μέσω ενός ρήγματος το οποίο δεν φθάνει μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, διότι είναι καλυμμένο με Μειοκαινικά ιζήματα του όρους Πεντέλη. Επομένως το ρήγμα είναι μη ορατό, χαμηλής τάξεως (3ης, 4ης, κλπ.,), λόγω της υποδεέστερης δομής ραδονίου <5.000Bq/cm3 με την οποία συνδέεται και άρα χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας.