Το Γεωπάρκο της Λέσβου είμαστε «εμείς» - Γαγάνη, Κλειώ; Κεχρινιώτη, Νεφέλη; Κουκούλα, Παρασκευή; Κεχρινιώτης, Παναγιώτης; Γαλής, Ευστράτιος; Πετσίδη, Ευαγγελία; Ζαφειρίου, Μαρία; Μουτζουρέλλη, Ειρήνη; Ζερβού, Μαρία; Σκαλοχωρίτου, Γεωργία; Διγιδίκης, Γεώργιος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η γεωλογική κληρονομιά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε τόπου ξεχωριστά, χωρίς, όμως, πολλές φορές να αποτελεί κοινό «κτήμα» όλων των κατοίκων του. Στην διαπίστωση αυτή ερείδεται η συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση με θέμα: «Το Γεωπάρκο της Λέσβου είμαστε “εμείς”». Στην εργασία αυτή προσεγγίζεται η έννοια «γεωπάρκο» και συγκεκριμένα το Γεωπάρκο της Λέσβου, με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό, μέσα από την μελέτη του ρόλου και των επιδράσεών του στη διαμόρφωση της ταυτότητας του τόπου και των ανθρώπων του με τρόπο αμφίδρομο. Το ερευνητικό ερώτημα που τίθεται είναι διττό. Κατά πρώτον, ποιες είναι οι γνώσεις της τοπικής κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας για το τι είναι «γεωπάρκο» και κατά δεύτερον, ποια η σημασία της διεθνούς αναγνώρισης του Γεωπάρκου της Λέσβου στην ανάπτυξη του νησιού.