Γενετική Μηχανική: Εφαρμογές και συνέπειες» Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον; Είναι δυνατόν τα γονίδια μας να μην πουν το μάθημά τους; - Βολτυράκης, Γεώργιος; Ντρουμπογιάννη, Αλεξάνδρα (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Η πρόοδος της επιστήμης της Βιολογίας ήταν αλματώδης από το 1953, που οι Watson και Crick πρότειναν το μοντέλο της τρισδιάστατης δομής του DNA (διπλή έλικα). Το DNA είναι το γενετικό υλικό των περισσότερων οργανισμών το οποίο καθορίζει τη μορφή και τη λειτουργία τους. Στην αρχαιότητα που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του χημικού μορίου, πίστευαν ότι οι τρεις μοίρες, η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Ατροπός όριζαν το νήμα της ζωής με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τον τρόπο που η Γενετική Μηχανική, αφενός έδωσε γνώσεις στον επιστήμονα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου κατανοώντας τα μυστήρια της ζωής και αφετέρου στην τεράστια δύναμη με την οποία τον όπλισε, ώστε να επηρεάζει την εξέλιξη των οργανισμών προκαλώντας ηθικά διλήμματα. Η ανάπτυξη της παρούσας εργασίας θα στηριχθεί στη βιβλιογραφική επισκόπηση μέσω των θεωρητικών προσεγγίσεων.