Επιστημονική Φαντασία ή Πραγματικότητα; - Οικονόμου, Δημήτρης; Σταμπουλίδου, Θωμαή; Παπαδόπουλος, Σταύρος (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Το ερευνητικό ερώτημα της εργασίας μας είναι «Κατά πόσο τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε ταινίες που πραγματεύονται την γενετική και ευρύτερα την παρέμβαση και αλλαγή των ανθρωπίνων ικανοτήτων-ιδιοτήτων είναι αληθινά και πραγματοποιήσιμα; Κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει αυτά να εφαρμόζονται;». Αφορμή αυτής της μελέτης στάθηκαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις οποίες έχουμε δει εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες κάτω από τον έλεγχο των «επιστημόνων» άλλαζαν κατά πολύ τον άνθρωπο. Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στην σύγχρονη επιστήμη. Διαπιστώσαμε πως κάθε μέρα γίνεται ένα ακόμα βήμα σμίκρυνσης της απόστασης και κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο στην πραγματικότητα. Πολλές προχωρημένες ιδέες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά σε κινηματογραφικές ταινίες, αποτελούν σήμερα μέρος της καθημερινότητάς μας. Κατά την διάρκεια της έρευνάς μας καταγράψαμε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της τεχνολογίας στον άνθρωπο και εξετάσαμε κατά πόσο οι ίδιες οι πράξεις αλλά και οι συνέπειές τους συμβάδιζαν με την ηθική, προσβλέποντας στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων και εντέλει στο «κοινό καλό».