Φωτίζοντας τον… Ιμπρεσσιονισμό - Μόσχος, Αχιλλέας; Ντούσκου, Μυρτώ; Παξινού, Φοίβη; Παπαϊωαννίδου, Μελίνα; Παπούλη, Ηλιανή; Βαδραχάνης, Βασίλης; Κουρτίδου, Μαρίνα; Μιχαλοπούλου, Σωτηρία (Open Schools Journal for Open Science, 2020)
Στην ερευνητική μας εργασία θα εξετάσουμε την επίδραση του φωτός στην ιμπρεσσιονιστική ζωγραφική. Αλλάζει η επίδραση του φωτός την αίσθηση των χρωματικών τόνων; Αν ναι, με ποιoν τρόπο και γιατί; Πώς επιτυγχάνουν οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι την αποτύπωση της εντύπωσης; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί αρχικά, μέσω της παρατήρησης ζωγραφικών έργων του ιμπρεσιονισμού, έπειτα με ανάλυση του περιεχομένου των έργων τέχνης αυτού του κινήματος και τέλος πειραματικά με έκθεση των προς μελέτη αντικειμένων σε διαφορετικού είδους φωτεινές πηγές. Αναμένουμε, μετά την έρευνά μας, να αποδείξουμε πως το φως είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για την απεικόνιση της εντύπωσης, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το έργο ο παρατηρητής.