Κλιματική αλλαγή και δραστηριότητες στην τάξη μας - Βασιλικογιαννάκης, Μ.; Βρεκούση, Α.; Γαλανάκη, Ε.; Δρετάκη, Κ.; Λυμπινάκης, M.; Καραγιάννης, Α.; Κοτούπας, Η.; Κουμουλάς, Φ.; Κουράτορας, Μ.; Μακρή, Ι.; Μανωλίτσης, Ι.; Ξηραδάκης, Μ.; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2021)
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο δυστυχώς δεν αναπτύσσεται στο αναλυτικό πρόγραμμα των Φυσικών Επιστημών στο Ελληνικό Σχολείο. Με την παρούσα εργασία προτείνουμε στόχους και δραστηριότητες ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν είτε ως σχολικό πρόγραμμα είτε ως αυτοτελής διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πχ στο μάθημα της Γεωγραφίας όπως επίσης θα μπορούσαν οι δραστηριότητες αυτές να τροποποιηθούν και να πραγματοποιηθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως στο αποθετήριο του space-awareness.org1 και στο αποθετήριο της ESA2 (European Space Agency). Χρειαστήκαμε κάποια απλά υλικά, υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Αναρωτηθήκαμε για πολλά θέματα αλλά πιστεύουμε ότι ευαισθητοποιηθήκαμε επίσης αρκετά. Ρωτήσαμε τους γονείς μας και την ευρύτερη οικογένειά μας για να απαντήσουμε σε ερωτήματα όσον αφορά τον διαγωνισμό της ESA. Χρησιμοποιήσαμε διάφορες πηγές πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή όπως αυτή της NASA3 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής4.