Συμπεριλαμβάνω την καινοτομία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση - Ναούμης, Γεώργιος; Σιόλου, Ευδοξία (Open Schools Journal for Open Science, 2021)
Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η δημιουργία μόνιμων πεδίων καινοτόμων δράσεων και παραγωγής γνώσης στη σχολική κοινότητα, με απώτερο σκοπό την υιοθέτηση συμπεριληπτικών συμπεριφορών σε μια πλήρως εξωστρεφή σχέση αλληλόδρασης του σχολείου με τα εξωτερικά περιβάλλοντα. Ως τέτοια πεδία ήταν η δημιουργία: σχολικού λαχανόκηπου, οπωρώνα, αμπελώνα, βοτανικού κήπου, καλλιέργεια καλλωπιστικών και κηπευτικών φυτών, βιολογική καλλιέργεια του υπάρχοντος ελαιώνα, μόνιμου σημείου κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων, παραγωγή πλήθους παρασκευασμάτων με πρώτες ύλες από τα μητρικά υλικά όλων των παραπάνω. Η παιδαγωγική συγκρότηση του προγράμματος πρέσβευε τους πυλώνες παιδαγωγικής θεώρησης του προγράμματος OSOS, ήτοι: α)Συμπεριληπτική μάθηση, κατά την οποία επιδιώξαμε πολιτισμικό διάλογο με την ετερότητα/διαφορετικότητα (κοινωνικές-πολιτισμικές- φυλετικές πολυμορφίες, σωματικές/πνευματικές αναπηρίες), β)Κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση στην εκπαίδευση, όπου η μάθηση σε ένα ανοιχτό προς την κοινωνία σχολείο, λαμβάνει χώρα σε αυθεντικά περιβάλλοντα και γ)Εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων. Στη διαδικασία αυτή διαπιστώθηκαν ισχυρά ωσμωτικά φαινόμενα ανταλλαγής ιδεών, πολιτισμικών στοιχείων, αξιών, μεθόδων, γνώσεων με ροή κυρίως από τις ευρύτερες κοινωνικές δομές προς το σχολείο, μα και αντίστροφα. Αναδείχθηκαν, ο νέος ρόλος του εκπαιδευτικού, που πρέπει να λειτουργεί ως ωσμωτική μεμβράνη φιλτραρίσματος βλαπτικών εισροών (εκφοβισμός, φυλετισμός, ατομικισμός κλπ) στη μαθησιακή διαδικασία, και η σπουδαιότητα/αναγκαιότητα της συμπεριληπτικής κουλτούρας στα σχολεία. Κατέστη σαφές ότι η κάθε σχολική μονάδα μπορεί και πρέπει να αποτελεί πυλώνα σύνθεσης και ανταλλαγής πολιτισμού.