Η “βιομηχανία” της δωρεάς οργάνων - Nikolopoulos, Konstantinos_Marios (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κρίση. Στην Ε.Ε κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στις δωρεές οργάνων και ιστών. Άνθρωποι περιμένουν χρόνια για μια μεταμόσχευση και πολλοί πεθαίνουν στην αναμονή. Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλες μονάδες για την μεταμόσχευση ορισμένων οργάνων με αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια επιβάρυνση του Δημοσίου ύψους αρκετά άνω του μισού δισεκατομμυρίου για την περίθαλψη των ατόμων αυτών, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται και τα πιθανά χρήματα που θα μπορούσε να λαμβάνει ως φόρο από την εργασία των ατόμων αλλά και από την κατανάλωση αγαθών. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για να βρεθούν λύσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχτεί ένα σύστημα, το οποίο σε βάθος χρόνων θα μπορέσει να μειώσει και ίσως να εξαλείψει το πρόβλημα.