Η Χημεία στην Καθημερινή Ζωή : Πόσο καλά γνωρίζετε την οδοντόκρεμά σας; - Kotsali, Ilia; Kavouras, Ermis (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας έρευνας, την οποία πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου, αποτέλεσε η ασφαλής και ποιοτική επιλογή της οδοντόκρεμας για τη διατήρηση και βελτίωση της στοματικής υγείας και αισθητικής, καθώς και η άποψη των φίλων και μαθητών του σχολείου μας για το ζήτημα αυτό. Η ομάδα μας επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα: «Πόσο καλά γνωρίζετε την οδοντόκρεμά σας;» γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο άπτεται της στοματικής υγιεινής και της ευημερίας των ατόμων, ενώ συγχρόνως έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες. Το κεντρικό ερευνητικό μας ερώτημα ήταν: Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια οδοντόκρεμα είναι κατάλληλη για εμάς; Αναζητήσαμε πληροφορίες, κυρίως μέσω του διαδικτύου, σχετικά με τη χημική σύσταση των σκευασμάτων οδοντόκρεμας και τις βασικές κατηγορίες στις οποίες διαχωρίζονται. Διερευνήσαμε κατά πόσο είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και τον βαθμό στον οποίο το υλικό της συσκευασίας τους επιβαρύνει το περιβάλλον. Με βάση τη γνώση που αποκομίσαμε, διεξήγαμε μία ενδεικτική κοινωνική έρευνα, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να καταγράψουμε τα κριτήρια με τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούν. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε μέτρηση pH του σιέλου πριν και μετά τη χρήση οδοντόκρεμας, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας και εμπειρικά.