Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα και στο CO2 σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία - Στέρπη , Σωτηρία - Ήλια; Στεργίου, Κωνσταντία; Παλιούρα , Ευδοκία; Εμιρζάς , Σωτήρης; Παναγόπουλος , Ανδρέας; Κολιόπουλος , Κωνσταντίνος; Λιβέρης Φώτης, Λιβέρης Φώτης; Noulas, George; Καπρούλιας , Σωτήρης (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Στην παρούσα εργασία περιγράφεται η διαδικασία ανάπτυξης μιας πειραματικής συσκευής για τη μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα και στο αέριο CO2 σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας τον μικροεπεξεργαστή Arduino, αισθητήρα υπερήχων και αισθητήρες θερμοκρασίας. H πειραματική διάταξη που αναπτύσσουμε αποτελείται από κύλινδρο plexiglass ο οποίος είναι κλειστός στο ένα του άκρο και στο άλλο άκρο είναι τοποθετημένος ο αισθητήρας υπερήχων. Κατά μήκος του κυλίνδρου υπάρχουν τέσσερεις αισθητήρες θερμοκρασίας. Το σύστημα μετράει αυτόματα τη μέση τιμή της θερμοκρασίας από τους τέσσερεις αισθητήρες θερμοκρασίας και λαμβάνει τη μέση τιμή για μια σειρά μετρήσεων της ταχύτητας του ήχου σε διαφορετικές θερμοκρασίες μέσα στα δύο υλικά. Στη συνέχεια διαπιστώνουμε τη σχέση ταχύτητας ήχου – θερμοκρασίας για τα δύο υλικά και συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες θεωρητικές τιμές.