Αποστολή Anti-SPIN: Ένα CanSat που αρνείται να περιστραφεί - Πουρνάρα, Σαββίνα; Θεοδωροπούλου, Δωροθέα; Λάζος, Παναγιώτης (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Η παρούσα εργασία αφορά τη συμμετοχή του σχολείου μας στον μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής Cansat in Greece 2019 με την αποστολή AntiSpin. Η κύρια αποστολή της ομάδας μας ήταν η σταθεροποίηση του CanSat ως προς τον κατακόρυφο άξονά του κατά την κάθοδό του, έτσι ώστε να επιτευχθεί λήψη σταθερής εικόνας από τις δύο ενσωματωμένες κάμερες μας. Η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται χάρη σε ένα σύστημα αποτελούμενο από ένα ηλεκτρικό κινητήρα (μοτέρ) και έναν μικροελεγκτή Arduino, o οποίος λαμβάνει δεδομένα από ένα γυροσκόπιο και με κατάλληλο λογισμικό δίνει ανάλογες εντολές στον ηλεκτρικό κινητήρα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εφαρμογή της διατήρησης της στροφορμής του συστήματος. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του κατάλληλου λογισμικού αλλά και στον μηχανολογικό σχεδιασμό έτσι ώστε το σύστημα να είναι λειτουργικό και αποδοτικό. Η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σύστημα χρειάζεται σταθεροποίηση γύρω από κάποιον άξονα δυνητικής περιστροφής ή με μικρή αλλαγή στο λογισμικό να λειτουργήσει για την ελεγχόμενη περιστροφή ενός αντικειμένου (π.χ. διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble).