Τα συναισθήματα ως σύνθετοι βιοχημικοί αλγόριθμοι απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο Homo Sapiens του 21ου αιώνα.: Προβληματισμοί και προκλήσεις. - Γκοτοσίδη, Παναγιώτα; Δουλγέρη, Ματθίλδη; ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Τα συναισθήματα αποτελούν την πιο αρχέγονη ψυχική λειτουργία και εμφανίστηκαν με την εμφάνιση των πρώτων θηλαστικών. Παράγονται από την λειτουργία του παλαιοθηλαστικού εγκεφάλου (ιππόκαμπος, αμυγδαλή, μεταιχμιακό σύστημα) και εξελίχθηκαν σε υψηλά επίπεδα συνθετότητας και λεπτομέρειας συνοδεύοντας το γένος Homo, εδώ και τρια εκατομμύρια χρόνια εξυπηρετώντας την επιβίωση των ατόμων και την εξέλιξη του είδους ως βασικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων. Στη σύγχρονη βιολογία και στην επιστήμη της πληροφορικής περιγράφονται πλέον ώς σύνθετοι βιοχημικοί αλγόριθμοι για την λήψη αποφάσεων του ατόμου. Ταυτόχρονα η επανάσταση της πληροφορικής έφερε στο προσκήνιο υπολογιστικούς αλγόριθμους με δυνατότητα μηχανικής εκμάθησης, πιο γνωστοί ως τεχνητές νοημοσύνες (ΑΙ). Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ των Η\Υ και τον τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων στο διαδίκτυο έχουν διεισδύσει στην ζωή των ανθρώπων σε μεγάλο βαθμό και παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του κάθε ανθρώπου. Μέσα από μια επιλεγμένη διεπιστημονική βιβλιογραφική αναζήτηση επιχειρείται μια προσέγγιση των προβληματισμών, των προκλήσεων και των μεταβολών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αυτή η νέα τεχνολογική πραγματικότητα. Αραγε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;