Παλινδρόμηση και Εφαπτομένη Αποκατάσταση της Θερμικής Ισορροπίας - Πανούτσος , Ορφέας; Χανιώτης , Μιχάλης; Καψή, Θέμις; Σφυρής, Θεόδωρος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Στην εργασία αυτή θα προσδιορίσουμε το μαθηματικό μοντέλο που περιγράφει καλύτερα το φυσικό φαινόμενο της αποκατάστασης θερμικής ισορροπίας μεταξύ δύο συστημάτων. Κατασκευάστηκε σύστημα καταγραφής μετρήσεων, καταγράφηκαν οι θερμοκρασία σε δύο περιπτώσεις και έγινε επεξεργασία με μαθηματικά εργαλεία. Πρόκειται για την προσέγγιση της καμπύλης μετρήσεων με γνωστές συναρτήσεις και επιλογή – προσέγγιση τμημάτων καμπύλης με εφαπτομένη. Ως προς τη μεθοδολογία, οι προσεγγίσεις έγιναν με την απλή γραμμική παλινδρόμηση και με την μη γραμμική παλινδρόμηση. Οι προσεγγίσεις εξετάζονται με βάση τον ρυθμό μεταβολής που αντίστοιχα προκύπτει και συγκρίνεται με την τιμή που λαμβάνεται αντίστοιχα από τα πειραματικά δεδομένα. Αναμένεται η μη γραμμική προσέγγιση να είναι πιο κοντά στην περιγραφή του φαινομένου, με βάση και τον ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας.