Αρχαία Ελληνική Κληρονομιά και Σύγχρονος Ψηφιακός Κόσμος - Γεωργοπούλου , Νικόλ; Πελέκη , Χάιντι; Σούτου , Ανθή; Φωσκίνη , Αντιγόνη (Open Schools Journal for Open Science, 2022)
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική αρχαιότητα αποτελεί αναμφίβολα το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι παντού γύρω μας, γιατί έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη σκέψη στον πυρήνα της. Θεμελίωσε τον ορθολογισμό, τη φιλοσοφία, τις επιστήμες. Και όμως η ελληνική αρχαιότητα δεν είναι απλώς ο θεμελιωτής όλων αυτών των κατορθωμάτων, είναι συγχρόνως και ο μόνιμος συνομιλητής του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού, του ψηφιακού κόσμου. Ο ανθρωποκεντρικός και κοινωνιοκεντρικός πολιτισμός της ελληνικής αρχαιότητας αποτελεί καίριο αντίβαρο στη σύγχρονη τεχνοκρατία, καθώς θέτει στο κέντρο της προσέγγισης τον ίδιο τον άνθρωπο. Και είναι αυτό ακριβώς το μεγαλύτερο στοίχημα του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου, να τεθεί στην υπηρεσία και στην ουσιαστική πρόοδο και ευτυχία του ανθρώπου.