Επίδραση εντάσεως ακτινοβολίας και πείραμα δύο σχισμών - Πολύξερος, Χρήστος; Νικολάου, Θεόδωρος; Πασκουάλ, Γιώργος; Δίντσιος, Νικόλαος; Παπαδόπουλος, Σταύρος; Αχιλλέως, Κλαίρη (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Στο πλαίσιο του τρίτου μαθητικού συνεδρίου Έρευνας και Επιστήμης, η ομάδα μας αποφάσισε να συμμετάσχει ασχολούμενη με το πείραμα των δύο σχισμών. Το ερευνητικό ερώτημα που τέθηκε στην εργασία αυτή είναι το αν μεταβάλλονται οι κροσσοί συμβολής που προκύπτουν κατά τη περίθλαση του φωτός όταν η ένταση ακτινοβολίας της πηγής ελαττώνεται. Αρχικά, χαράξαμε και αφαιρέσαμε ένα κομμάτι σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου από χαρτόνι. Στη συνέχεια διαχωρίσαμε το παραλληλόγραμμο σε δύο ίσα μέρη-σχισμές με τη βοήθεια μιας τρίχας. Κατόπιν κατευθύναμε μία δέσμη φωτός λέιζερ πάνω στην τρίχα, προκαλώντας το φαινόμενο της περίθλασης. Με κατάλληλη διάταξη (χρήση μεταβλητού αντιστάτη), μειώθηκε η τάση τροφοδοσίας του λέιζερ, με συνέπεια να μειωθεί η ένταση της ακτινοβολίας. Από το πείραμα αναμένουμε να μην παρατηρηθεί αλλοίωση στην εικόνα των κροσσών περίθλασης, αλλά, επειδή η ακτινοβολία εξασθενεί οι κροσσοί θα ατονήσουν, χωρίς κάποια άλλη ποιοτική αλλοίωση της εικόνας τους.