Η διόρθωση ενός ρολογιού τύπου «κούκου» - Matzarli, Vasiliki; Αγγελίδης , Γιώργος; Παπαδόπουλος, Σταύρος; Αχιλλέως, Κλαίρη; Δίντσιος, Νικόλαος (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Με τον όρο δημιουργικά πειράματα εννοούμε εκείνα τα πειράματα που επινοούνται από τους μαθητές για να δώσουν απάντηση σε κάποιο ερευνητικό ερώτημα που τους τίθεται μέσω κάποιου σεναρίου. Συνήθως στα δημιουργικά πειράματα χρησιμοποιούνται καθημερινά υλικά και μη εξειδικευμένα όργανα και συσκευές. Το ερώτημα που μας τέθηκε μέσω κατάλληλου σεναρίου ήταν αν μπορούμε κάνοντας κάποια πειράματα με απλά υλικά να διορθώσουμε ένα ρολόι κούκου που καθυστερεί μετά την μετακόμιση, της οικογένειας που το έχει, από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Η λειτουργία ενός ρολογιού κούκου βασίζεται στη λειτουργία ενός εκκρεμούς. Εκτελώντας πειράματα με εκκρεμή διαφόρων μηκών και μαζών προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε την αιτία καθυστέρησης του ρολογιού αλλά και να προτείνουμε κάποιο τρόπο διόρθωσης του προβλήματος. Διενεργώντας κατάλληλους πειραματισμούς κατανοήσαμε την φύση του προβλήματος και προτείναμε λύση για τη διόρθωσή του.