Διεπιστημονική προσέγγιση του συγγραφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου - Στεφανέλλη, Μαρίτα; Ψωμαδέλλη, Δέσποινα; Παντέρμος, Ελευθέριος; Δούκας, Μιχαήλ Άγγελος; Γιασσά, Φωτεινή; Κτιστάκης, Γεώργιος; Καρυδιανάκης, Γεώργος; Νικολοπούλου, Εβελίνα; Ζαρίφης, Νίκος; Κτιστάκη, Αθηνά; Σταμπόλης, Δημήτρης; Ευθυμίου, Δανάη; et al. (Open Schools Journal for Open Science, 2023)
Η παρούσα εισήγηση αποπειράται τη συσχέτιση και το συνδυασμό των θεματικών του συγγραφικού - επιστημονικού έργου, ενός από τους σημαντικότερους Διδασκάλους του Γένους, του Βενιαμίν Λεσβίου, κατά την προεπαναστατική περίοδο (1759 –1829). Η διδακτική, συγγραφική και επιστημονική δραστηριότητά του κινήθηκε σε τέσσερα επιστημονικά πεδία: Μαθηματικά, Φυσική, Μεταφυσική και Ηθική. Στη εργασία μας επικεντρωνόμαστε στη διεπιστημονική προσέγγιση του έργου του Βενιαμίν Λεσβίου και, πως, αυτή η προσέγγιση μπορεί σήμερα να ενταχθεί και να εφαρμοστεί στα Νέα Προγράμματα Σπουδών του Λυκείου. Βασικό ερευνητικό ερώτημα είναι πως διδασκόμενα μαθήματα στο Λύκειο (Θρησκευτικά – Φυσική – Μαθηματικά – Φιλοσοφία – Ιστορία), μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης διδασκόμενων εννοιών, μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα όπως: κόσμος, άνθρωπος, γνωσιολογία, αλήθεια, λογική, επιστήμη, συλλογισμοί. Τα προσδοκώμενα – αναμενόμενα αποτελέσματα είναι οι μαθητές/τριες να: α) αναγνωρίσουν την άμβλυνση των ορίων ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (Θρησκευτικά – Φυσική – Μαθηματικά – Φιλοσοφία – Ιστορία), β) περιγράψουν τη σφαιρική μελέτη των παραπάνω θεμάτων καθολικού ενδιαφέροντος.