Γαλάζια ανάπτυξη: Τα μακροφύκη - Paschali, Lydia-Maria; Zeni, Andriano; Kritikos, Konstantinos; Bravos, Panagiotis; Giallussi, Maria (Open Schools Journal for Open Science, 2026)
Η ερευνητική εργασία των μαθητών με αντικείμενο μελέτης τα μακροφύκη υλοποιήθηκε ως εκπαιδευτική δράση ενταγμένη στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα CONNECT 2023, στο πλαίσιο των μαθημάτων Βιολογίας, Χημείας της Β΄, Γ΄ γυμνασίου και Γεωγραφίας της Α΄ γυμνασίου. Διεξήχθη αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο σχετικά με την Γαλάζια Ανάπτυξη και τον ρόλο των μακροφυκών σε αυτή, σύμφωνα με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η αναζήτηση αφορούσε θέματα όπως η χρήση τους στην καθημερινότητά μας, τον ρόλο τους στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας από τη συστηματική καλλιέργειά τους. Η μικρής κλίμακας έρευνα στη σχολική κοινότητα ανέδειξε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να γνωρίσουν περισσότερα για τα μακροφύκη και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ερευνών συνέβαλε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του περίγυρου απέναντι σε θέματα ατομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευημερίας. Συντονισμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν τους μαθητές να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο του 21ου αιώνα.