Εναρμονίζοντας τη ζωή μας - Ανδριοπούλου, Μαριάννα; Βασιλοπούλου, Σοφία (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Η μουσική αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι η μουσική είναι ένα μέσο έκφρασης, διασκέδασης, προώθησης προϊόντων και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος του καταναλωτή. Συνεπώς έχει μια ιδιαίτερη και μοναδική επίδραση στον άνθρωπο. Την επιρροή αυτή αποσκοπούμε να διερευνήσουμε. Αρχικά, αναφέρουμε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην εφηβεία. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τη μουσικοθεραπεία και την αποτελεσματικότητά της ως ψυχοθεραπευτική μέθοδο, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τέλος, παρουσιάζουμε τη διαδικασία δημιουργίας της δικής μας μουσικής σύνθεσης, η οποία αποτελείται από δύο σκέλη (χαρούμενο, λυπημένο), ως ένα παράδειγμα των διαφορετικών συναισθημάτων που μπορεί να βιώσουμε ακούγοντας διαφορετικές μελωδίες.