ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ - Πεσκελίδη, Αναστασία; Πελεκίδου, Αλίκη; Ριζάκος, Νικόλας; Ράπτης, Θάνος (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Οι νόμοι του Νεύτωνα μπορούν να θεωρηθούν ως θεμελιώδης βάση της σύγχρονης Φυσικής. Είναι τρεις και δημιουργήθηκαν από τον Άγγλο φυσικό, μαθηματικό, αστρονόμο, φιλόσοφο, αλχημιστή και θεολόγο Σερ Ισαάκ Νεύτων. Στράφηκε ιδιαίτερα η προσοχή μας προς αυτό το θέμα διότι με την ένταξη μας στην σχολική βαθμίδα του λυκείου ήταν από τις πρώτες θεματικές ενότητες που ασχοληθήκαμε, στο μάθημα της φυσικής. Θεωρήσαμε όμως πως εκτός από την μαθηματική έννοια που έχουν με την χρήση των τύπων, υπάρχει και μια βαθύτερη πιο ουσιώδης, μιας και όλοι μας είμαστε μάρτυρες των νόμων του Νεύτωνα χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε. Σκοπός της παρουσίασης μας είναι να δείξουμε μια διαφορετική οπτική γωνία των νόμων του Νεύτωνα, καθώς και να αποδείξουμε πως η Φυσική δεν αποτελεί μονάχα τύπους και πράξεις.