Βιοηλεκτρική διασύνδεση ανθρώπου – φυτού: μια πολύ «φορτισμένη» επικοινωνία - Ξένος , Ορφέας; Παλυβός, Στέφανος; Πανόπουλος, Γιώργος; Παπαναγιώτου, Νικόλας (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Όταν το 1780 ο Luigi Galvani, με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι τα πόδια νεκρών βατράχων διεγείρονται από ηλεκτρικό ρεύμα, εγκαινίασε έναν διεπιστημονικό κλάδο ανάμεσα στη Φυσική και τη Βιολογία, τον Βιοηλεκτρισμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το νευρικό σύστημα των ζώων μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα από όλο το σώμα προς τον εγκέφαλο και πίσω στους μυς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανίχνευση και καταγραφή αυτών των ηλεκτρικών σημάτων στον άνθρωπο, η ανίχνευση παρόμοιων ηλεκτρικών σημάτων στο γνωστό σαρκοφάγο φυτό Dionaea muscipula (Διωναία η μυγοπαγίδα) και η βιοηλεκτρική διασύνδεση ανθρώπου – φυτού, με τέτοιον τρόπο, ώστε το φυτό να αποκρίνεται στα ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται εντός του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Για την ανίχνευση αυτών των σημάτων χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρικός ενισχυτής σήματος και ειδικά αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια (για τον άνθρωπο) ή μικρές αγώγιμες πινέζες (για το φυτό). Η καταγραφή του σήματος γίνεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχει συνδεθεί με τον ενισχυτή σήματος. Για τη βιοηλεκτρική διασύνδεση ανθρώπου – φυτού, χρησιμοποιούνται όλα τα παραπάνω όργανα και υλικά σε κατάλληλη διάταξη. Τα πειράματά μας δείχνουν ότι το φυτό αποκρίνεται στα ανθρώπινα ηλεκτρικά σήματα, καθιστώντας εφικτή την διαειδική επικοινωνία μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το εμπρόθετο σφίξιμο της γροθιάς του χεριού οδηγεί στο κλείσιμο της δαγκάνας – παγίδας του φυτού. Αντιθέτως, το σφίξιμο της γροθιάς από έναν τρίτο, αποδεικνύεται ότι δεν παράγει ηλεκτρικά σήματα κι ως εκ τούτου δεν επιδρά στο φυτό. Η παρούσα μελέτη μπορεί να έχει μελλοντικά πολλές εφαρμογές, όπως στη δημιουργία γεωργικών βιοαισθητήρων, στην ψυχική υγεία και στη βιοπληροφορική.