Η ΝΤΡΟΠΑΛΗ ΜΙΜΟΖΑ - Μουσαμάς, Κωνσταντίνος; Μπίνης, Αλέξανδρος; Τσουρούφλη, Βικτώρια (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Στόχος ‎της ‎παρούσας ‎εργασίας ‎είναι ‎η ‎καταγραφή, η ‎μελέτη ‎και η μετάδοση των ‎ηλεκτρικών ‎σημάτων που παρατηρούνται στους φυτικούς οργανισμούς όταν δεχθούν ένα ερέθισμα. Το φυτό Mimoza pudica έχει την ικανότητα να κλείνει γρήγορα τα φύλλα του και να ρίχνει τον βλαστό του όταν δεχθεί ένα ερέθισμα. Η Dionaea muscipula, ένα γνωστό σαρκοφάγο φυτό, μπορεί να κλείνει τις δαγκάνες της όταν κάποιο μικρό έντομο εισέλθει στο εσωτερικό τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας μετρήθηκαν οι μεταβολές του δυναμικού στις μεμβράνες των κυττάρων των δύο αυτών φυτών κατά την απόκρισή τους σε ερεθίσματα. Στη συνέχεια, προκειμένου να ελεγχθεί αν το ηλεκτρικό σήμα μπορεί να μεταδοθεί από το ένα φυτό στο άλλο, δημιουργήσαμε κατάλληλη ηλεκτρική συνδεσμολογία και προκαλώντας μηχανικά ερεθίσματα, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ακόλουθο ερώτημα: Μπορούν τα φυτά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια των προαναφερθέντων ηλεκτρικών σημάτων;