Η Φυσική και η Ηθική Φιλοσοφία των Στωικών - Γκρέκης, Δημήτρης; Καλούδης, Νικηφόρος (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Η στωική φιλοσοφία είναι μια αρχαία φιλοσοφική σχολή που ανέπτυξε μια σύνθετη θεώρηση για τη φύση του κόσμου και τη θέση του ανθρώπου σε αυτόν. Οι στωικοί πίστευαν ότι ο κόσμος είναι υπεύθυνος και απρόβλεπτος, και ο σκοπός του ανθρώπου είναι να αποδεχθεί αυτήν την αβεβαιότητα και να αναπτύξει εσωτερική αρμονία και ευτυχία. Η ηθική φιλοσοφία των στωικών προάγει την αρετή, τη σωφροσύνη και την αταραξία μέσω της αυτοέλεγχο. Προτείνουν την αδιαφορία προς τις εξωτερικές συνθήκες, επικεντρώνοντας την ευτυχία στις ενέργειες και τις στάσεις που μπορούν να ελέγχονται από τον άνθρωπο.