Editorial - Μάλλιου , Ελένη (Open Schools Journal for Open Science, 2024)
Tο Σάββατο 20 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 3ο Μαθητικό Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής «ΙδΕΑ – Η γνώση είναι δύναμη» Για 3η συνεχόμενη χρονιά μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής ερευνούν, μελετούν, γράφουν εισηγήσεις, ετοιμάζουν παρουσιάσεις και συμμετέχουν ως σύνεδροι σε ένα μαθητικό συνέδριο, που έχει πλέον γίνει θεσμός και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ακαδημαϊκής ζωής του Λυκείου. Στόχος του συνεδρίου ήταν να προσομοιώσει ένα επιστημονικό συνέδριο, να ενθαρρύνει τους μαθητές στην επιστημονική έρευνα, στη συγγραφή και στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους, με προφορικές εισηγήσεις ή αναρτημένες παρουσιάσεις, τις οποίες εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των καθηγητών τους. Στο τεύχος των πρακτικών παρουσιάζουμε τις εργασίες των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηθικά διλήμματα στην εποχή της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή, η επίδραση των αρχαίων φιλοσόφων στον σύγχρονο κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη, οι βιολογικές βάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η σύγχρονη φυσική, τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγχρονη εποχή είναι μόνο μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν και μελέτησαν τα παιδιά. Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα και η προσέγγισή τους θα σας εντυπωσιάσει. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Ελένη Μάλλιου Διευθύντρια του Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής