Ιαματικό νερό: «Το θαύμα της φύσης» Η περίπτωση της Λέσβου - Νεαμονιτάκη , Ολυμπία; Σκαλιδάκης , Κωνσταντίνος; Τσιάμος, Ιωάννης; Φάκου , Ειρήνη; Χαντέ , Αικατερίνη; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Ελπίς Χατζοπούλου; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Καίτη Ζηνέλη; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Ναζλίδου Αικατερίνη (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Τα ιαματικά λουτρά προέρχονται από φυσικές πηγές που αναβλύζουν θερμό νερό από τα έγκατα της Γης και είναι πλούσια σε διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Αυτές οι πηγές σχηματίζονται όταν το νερό θερμαίνεται από γεωθερμικές διεργασίες, διαλύοντας μέταλλα και άλλα στοιχεία από το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 752 φυσικές πηγές, εκ των οποίων 80 έχουν χαρακτηριστεί ιαματικές. Η Λέσβος, με την πλούσια γεωθερμική δραστηριότητά της, διακρίνεται για τις θεραπευτικές της πηγές. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, με σημαντικούς ιστορικούς όπως ο Ιπποκράτης να καταγράφουν τη χρησιμότητά τους. Σήμερα, η λουτροθεραπεία προάγει την ευεξία και συνδυάζεται με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, αναδεικνύοντας την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση αυτών των φυσικών πόρων.