Μία σύντομη ανασκόπηση της κίνησης του χεριού - Γιάννης, Χρήστος; Μαντζούκα , Δεσποινα; Τουρανάκου, Μαρία; Χότζα, Αρμέλα; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Ρεβελάκη Κυριακή (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Η ανατομία και η λειτουργία του αθρώπινου χεριού είναι ένα εντυπωσιακό και πολύπλοκο ταυτόχρονα αντικείμενο μελέτης. Τα συστατικά του και η συνδεσμολογία τους, δίνουν την δυνατότητα ενός ευρέως φάσματος κινήσεων. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι χάνουν τη λετουργικότητα του χεριού, είτε λόγω ατυχημάτων, είτε λόγω ασθενειών είτε επειδή γεννήθηκαν χωρίς χέρια. Ένα μηχανικό χέρι είναι μια συσκευή που μιμείται την κίνηση και την λειτουργία ενός ανθρώπινου χεριού χρησιμοποιώντας μηχανικά εξαρτήματα. Η αναγκαιότητα για τη δημιουργία του προέκυψε στην προσπάθεια ανακούφισης και αποκατάστασης των ανθρώπων με δυσλειτουργίες χεριού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας μας θα ασχοληθούμε με την μελέτη της ανατομίας του ανθρώπινου χεριού και στο δεύτερο μέρος με την κατασκευή ενός μηχανικού χεριού με χρήση απλών ηλεκτρονικών υλικών.