Pyraspis, Σύστημα πρόβλεψης και πρόληψης πυρκαγιών - Ευαγγέλου , Αθηνά; Κατσαρώνα, Λεώνη; Δράγα, Γεωργία; Κατσάνου, Χάϊδω; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Ματσιώρη Άννα; Επιβλέπων εκπαιδευτικός, Κατσαρώνας Σταύρος; Επιβλέπων εκπαιδευτικός, Τερψιάδης Νικόλαος; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Βασιλού Κυριακή (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Στην παρούσα εργασία, μαθητές δύο σχολείων θέτουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά των πυρκαγιών, προτείνοντας ένα εξελιγμένο επιτηρούμενο σύστημα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που αντιμετωπίζει ολιστικά το φαινόμενο των πυρκαγιών, συμβάλλει στην πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπισή τους και αυξάνει την «αντοχή» των περιοχών που προστατεύει. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η άμεση ανίχνευση των πυρκαγιών, η έγκαιρη ειδοποίηση του χρήστη και των αρμοδίων αρχών, η απομακρυσμένη παρακολούθηση και ο έλεγχος, η συνδυασμένη χρήση machine learning και big data και η ενεργοποίηση συστήματος αυτόματης κατάβρεξης του χώρου. Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίας πυροπροστασίας σε ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, επιχειρήσεις και οργανισμούς δίπλα σε δασικές περιοχές, εργοστάσια με open areas, φωτοβολταϊκά πάρκα, δήμους με πάρκα και περιαστικά δάση, κρατικούς φορείς διαχείρισης πυρκαγιών. Η δημιουργία του συστήματος ξεκίνησε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εικονικές Επιχειρήσεις». Ήδη δημιουργήθηκαν δύο πρωτότυπα προϊόντα που επικοινωνούν μεταξύ τους και διαθέτουν βασικές λειτουργίες του προτεινόμενου συστήματος.