Ένα διαφορετικό Δυναμόμετρο - Γανιάς , Αθανάσιος; Γιαμαλής , Ευστράτιος; Καϊμακάμης , Κωνσταντίνος; Μηλιώτης , Αστέριος; Παρασκευοπούλου , Μαρία Ευθαλία; Πέρεζ , Σαμουήλ-Σάμι; Tάντσης, Ιωάννης; Επιβλέπων εκπαιδευτικός, Σταύρος Παπαδόπουλος; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Κλαίρη Αχιλλέως (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Όλοι γνωρίζουμε τα δυναμόμετρα που υπάρχουν στα σχολικά εργαστήρια Φυσικών Επιστημών. Λειτουργούν άριστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως λόγω κακής χρήσης αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Βασικός παράγοντας που ένα δυναμόμετρο καθίσταται ανενεργό είναι η καταστροφή της ελαστικότητας του ελατηρίου του. Το ελατήριο δυστυχώς δεν αντικαθίσταται οπότε το δυναμόμετρο καθίσταται άχρηστο. Θα μπορούσαμε άραγε να κατασκευάσουμε ένα δυναμόμετρο με ανταλλακτικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής; Αν αντί μεταλλικό ελατήριο χρησιμοποιούσαμε λάστιχο; Υπακούει το λάστιχο στο Νόμο του Hooke; Η ομάδα έρευνας πειραματίζεται αρχικά με λάστιχα και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Ομίλου Πειραμάτων και Καινοτομίας του σχολείου μας. Στη συνέχεια σχεδιάζεται και εκτυπώνεται σε 3D-printer ένα πρωτότυπο «οικολογικό» δυναμόμετρο που αντί για μεταλλικό ελατήριο έχει λάστιχο. Το νέο αυτό δυναμόμετρο τοποθετείται σε κουτί μαζί με ανταλλακτικά λάστιχα και «πρότυπα» βαρίδια για την βαθμονόμησή του. Οι οδηγίες συναρμολόγησης, βαθμονόμησης και λειτουργίας, δίνονται μέσω QR κωδικού που βρίσκεται τυπωμένος στο κουτί συσκευασίας του δυναμόμετρου.