Πειραματική έρευνα για την ισχύ του φαινομένου της ώσμωσης - Μακρή – Μακρίδου , Σεμέλη; Μουραφέτης – Φιλιππόπουλος , Διονύσης; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Νικητοπούλου Σοφία (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Κύρια έννοια της εργασίας μας είναι η ώσμωση, ένα φαινόμενο που παρατηρείται στα μόρια ενός διαλύτη και το οποίο επιτρέπει την κίνησή τους από το διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία προς το διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης, μέσω μίας ημιπερατής μεμβράνης, έως ότου οι συγκεντρώσεις των δύο μερών εξισωθούν. Η εργασία μας αποτελείται από ένα πείραμα που σχεδιάσαμε, κατά το οποίο καταβυθίζουμε όμοια, στερεά ζελεδάκια σε υδατικά διαλύματα με μεταβαλλόμενη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο (NaCl), κοινώς μαγειρικό αλάτι, και έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παίρνουμε τις νέες μετρήσεις της μάζας, του όγκου και της πυκνότητας και τις συγκρίνουμε με αυτές του αρχικού σώματος. Στόχος της εργασίας μας ήταν η πειραματική απόδειξη του φαινομένου της ώσμωσης με έναν εύκολα κατανοητό και παιγνιώδη τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να εξηγήσουν το φαινόμενο σε μαθητές τους.