Βρήκα Κάνναβη στον Τοίχο μου! Γιατί Άραγε; - Μηλιώτης, Αστέριος; Γιαμαλής, Ευστράτιος; Τάντσης, Ιωάννης; Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, Λεμονιά Λάσκαρη (Open Schools Journal for Open Science, 2025)
Το θέμα της εργασίας αφορά στην αναζήτηση των βέλτιστων λειτουργιών της θερμομόνωσης και της ηχομόνωσης, μέσω της εύρεσης νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποτελεσματικότερων τρόπων χρήσης βιοσύνθετων υλικών με βάση την κάνναβη. Το ερευνητικό ερώτημα που τέθηκε είναι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα της κάνναβης για τη θερμική και ηχητική μόνωση ενός σπιτιού. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα μελετήθηκαν σχετικές εργασίες, διεξήχθη επικοινωνία με ειδικούς στο συγκεκριμένο πεδίο, έγινε προμήθεια δείγματος σύνθετου σκυροδέματος με κάνναβη και δημιουργήθηκαν πειραματικές διατάξεις ώστε να μελετηθεί η κάνναβη ως μονωτικό υλικό. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αναφορικά με τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση, η χρήση ινών κάνναβης επιφέρει καλύτερες αποδόσεις, σε σχέση με άλλα οικοδομικά υλικά, εξαιτίας της πορώδους φύσης της και της ιδιότητάς της να συνδυάζεται με πολυμερή υλικά. Σε επίπεδο παραγωγής, αναμένεται, ως υλικό, να συμβάλλει στη μείωση του ανθρώπινου οικολογικού αποτυπώματος.