Παράγοντες Ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο - Ikonomou, Constantinos (Περιφέρεια | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2013)
Στην παρούσα έρευνα εξετάζεται η σημασία των ποικίλων μορφών κεφαλαίου για την ανάπτυξη των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) την περίοδο προετοιμασίας ένταξης στην Ο.Ν.Ε. (1995-2002). Ένα μαθηματικό μοντέλο συσχετίζει την ανάπτυξη των ΜΜΕ με αλλαγές σε χαρακτηριστικά διάφορων μορφών εγχώριου, τοπικού ή περιφερειακού κεφαλαίου και με μεταβλητές σε επίπεδο επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των επιχειρήσεων. Το μοντέλο εκτιμάται με τη χρήση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος. Τα ευρήματα για την περιορισμένη σημαντικότητα του οικονομικού και βιομηχανικού κεφαλαίου σε κρατικό και περιφερειακό επίπεδο -ειδικά στην Αττική- αποδίδονται σε έμμεσες αιτίες, όπως το κράχ του Χ.Α.Α., η αυξανόμενη διεθνοποίηση των ΜΜΕ και το περιφερειακό κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Πρόσθετες ενδείξεις αναδεικνύουν την αποτυχία διαμόρφωσης αναπτυξιακών τοπικών και περιφερειακών πολιτικών που να εστιάζουν στις ΜΜΕ και τα προβλήματά τους. Τονίζεται η σημαντική σχέση της ανάπτυξης των ΜΜΕ με ορισμένες μορφές κεφαλαίου και συντελεστές σε εθνικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο και με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Ερευνάται η λειτουργία μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας έντονης συσσώρευσης οικονομικού κεφαλαίου.