Κρίσεις και διεθνής οικονομική ισχύ της ΕΕ: Η εμπορική και η επενδυτική διάσταση - Παπανικολάου Κωνσταντίνος (Perifereia | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2021)
Η τελευταία δεκαετία υπήρξε μία από τις πιο ιδιαίτερες χρονικές περιόδους για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η δεκαετία ξεκίνησε με μία κρίση χρέους που επηρέασε εμφατικά τα κράτη μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης και τελείωσε το 2020 με μία οικονομική κρίση η οποία ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Όπως αναμενόταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους επηρέασαν τον προσανατολισμό της Ε.Ε. ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης. Δύο βασικές διαστάσεις της οικονομικής ισχύος της Ε.Ε. είναι η εμπορική και η επενδυτική της ισχύς. Ο στόχος του συγκεκριμένου κειμένου εργασίας είναι η αξιολόγηση των επιδράσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους του ευρώ στις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις δύο διαστάσεις της ισχύος της.