H αλληλεγγύη στην ΕΕ μετά το 2020∙ οι προοπτικές του «χώρου πολιτικής της συνοχής» - Ανδρέου Γιώργος (Περιφέρεια | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2022)
Το 2020, η ΕΕ εγκαθίδρυσε το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (ΤΑΑ), το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής. Η εξέλιξη αυτή είχε σοβαρές επιπτώσεις για την θεσμική αρχιτεκτονική της πολιτικής συνοχής, η οποία θεωρείται ως το κύριο «εργαλείο αλληλεγγύης» της ΕΕ. Στόχος του παρόντος άρθου είναι να χαρτογραφήσει τη θεσμική διάθρωση των «παλαιών» και των «νέων» χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εστιάζονται στην προώθηση της συνοχής και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη μέσω της ανάλυσης δημόσιας πολιτικής και του ιστορικού θεσμισμού. Υποστηρίζεται ότι, παρά την εντυπωσιακή αναδιανεμητική του επίδοση σε εδαφικούς όρους, το νέο Ταμείο δεν αντιπροσωπεύει μια ρήξη με το παρελθόν όσον αφορά το περιεχόμενο της αλληλεγγύης που πρεσβεύει. Επιπροσθέτως, η συμπερίληψη του ΤΑΑ στον «χώρο πολιτικής της συνοχής» -ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος με παλαιούς και νέους στόχους πολιτικής και στερείται μιας σαφούς εφαφικής και κοινωνικής εστίασης- υποβαθμίζει περαιτέρω τη σαφήνεια και την αλληλεγγύη της «παλαιάς» πολιτικής συνοχής.