Οι συνενώσεις των δήμων στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδος. Μια κριτική προσέγγιση μέσω της S.W.O.T. ανάλυσης - Fois, Christos Theophrastos; Sdrali, Despina; Apostolopoulos, Constantinos D. (Περιφέρεια | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2013)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η κριτική προσέγγιση και η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες συντελέστηκαν στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Στόχος των μεταρρυθμίσεων ήταν η δημιουργία ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή ισχυρών και αποτελεσματικών δήμων, ικανών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν πολιτικές τοπικής ανάπτυξης, καθώς και να παρέχουν αποτελεσματικές και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες. Για την επίτευξη του σκοπού της εργασίας χρησιμοποιείται η μέθοδος της S.W.O.T. ανάλυσης, προκειμένου να εντοπιστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι απειλές του Προγράμματος «Καλλικράτης». Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν τα θετικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, που τα κύρια είναι: η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και πόρους και επομένως η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των δημοτών στα κοινά, με την πραγματοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων. Από την άλλη, προκύπτουν και απειλές για τη μεταρρύθμιση, που σχετίζονται με την ευρύτερη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τις διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων για την ουσία της μεταρρύθμισης, τα όρια των νέων δήμων και τις ανάγκες σε προσωπικό.