Παγκόσμιες αλλαγές, αναδυόμενες δυνάμεις και η δυναμική της περιφερειακής ολοκλήρωσης στον Παγκόσμιο Νότο - Πετρόπουλος, Σωτήρης (Περιφέρεια | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2023)
Κατά την τελευταία δεκαετία ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας αύξησης εξελίξεων που κλονίζουν το παγκόσμιο status quo. Μεταξύ άλλων, οι οικονομικές τριβές μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ/Δύσης και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγούν σε υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης, δίνοντας έμφαση σε περιφερειακά δίκτυα παραγωγής και αλυσίδες αξίας. Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις που αναδεικνύουν την αναδιοργάνωση ή την ενίσχυση σχημάτων περιφερειακής ολοκλήρωσης, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και fora συνεργασίας Νότου - Νότου, όπως τα BRICS, ενόψει της αποτυχίας των δομών παγκόσμιας διακυβέρνησης να αντιμετωπίσουν τα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν. Το παρόν άρθρο διερευνά αυτές τις εξελίξεις και υπογραμμίζει πως οι εναλλακτικές λύσεις που δημιουργούνται από την ανάδυση νέων «μεγάλων» δρώντων παράγουν ένα δυνητικό φαινόμενο band-wagoning στον Παγκόσμιο Νότο.