Η πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις και προοπτικές - Κουκάκης, Γεώργιος (Perifereia | Regional Integration: Politics, Economics, Governance, 2025)
Το παρόν ερευνητικό σημείωμα αξιολογεί κριτικά την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει όσον αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια, τις κυριότερες προκλήσεις της διεύρυνσης, καθώς επίσης και τις ενταξιακές προοπτικές των εν λόγω κρατών. Υποστηρίζεται δε ότι η συνολική ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα καθυστερήσει σημαντικά, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα θεμελιώδη ενταξιακά κεφάλαια, καθώς επίσης και ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθεί η μελλοντική λήψη αποφάσεων επί ευαίσθητων ζητημάτων.