Χωρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Airbnb βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην πόλη της Αθήνας - Μπαλαμπανίδης, Δημήτρης; Παπατζανή, Εύα (Ευαγγελία); Πέττας, Δημήτρης (PIXELS@humanities, 2022)
H Airbnb βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αυξανόμενης τάσης του αστικού τουρισμού και, παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και συνεχιζόμενης κρίσης και της διαχρονικής έλλειψης πολιτικών για την κατοικία. Το παρόν κείμενο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Χωρο-κοινωνικές επιπτώσεις της Airbnb βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων στην πόλη της Αθήνας» που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) κατά το έτος 2019. Συγκεκριμένα, μετά από μια εκτενή βιβλιογραφική επισκόπηση, το κείμενο αναλύει: α) την έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο της Airbnb βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην Αθήνα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την ιδιαίτερη γεωγραφία του· β) τις επιπτώσεις της επέκτασης του φαινομένου στην Αθήνα σε σχέση με τον αστικό χώρο, την κατοικία, την κοινωνία, την οικονομία και συνολικότερα τις τάσεις «τουριστικοποίησης» που προκαλεί· και γ) ορισμένες πτυχές των σχετικών με τη βραχυχρόνια μίσθωση δημόσιων πολιτικών. Συνολικά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η Airbnb βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο φαινόμενο και αναδεικνύεται ως κρίσιμη δύναμη μετασχηματισμού του αστικού χώρου, της κοινωνίας και της οικονομίας, με πολλαπλές επιπτώσεις, από θετικές έως ιδιαίτερα αρνητικές, για ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού των πόλεων.