Διδάσκοντας Μαθηματικά σε παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο πλαίσιο της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης - Ρίζος Ιωάννης; Φούκας Ευάγγελος (Παιδαγωγικός Λόγος, 2024)
Η επιλογή των κατάλληλων διδακτικών εργαλείων και ο τρόπος χρήσης τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών στο νέο συμπεριληπτικό σχολείο αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη Μαθηματική Εκπαίδευση. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε δύο συμπεριληπτικές διδακτικές μεθόδους που αναπτύξαμε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 σε δύο διαφορετικά σχολικά περιβάλλοντα προκειμένου να εισαγάγουμε μαθηματικές ενότητες σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αξιοποίηση ενός νέου οπτικού βοηθήματος στη Γεωμετρία, καθώς και χειραπτικού υλικού στην Άλγεβρα βοήθησαν τα παιδιά να κάνουν σημαντικά βήματα προς το ξεπέρασμα του σχολικού άγχους που τα διακατείχε, να εμπλακούν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και να πετύχουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους μαθησιακούς στόχους. Στο τέλος του άρθρου συζητάμε ορισμένες διδακτικές προεκτάσεις αλλά και πιθανούς περιορισμούς της έρευνας.