Σχεδίασμα Υπαρξιακής Αισθητικής - Θεοδωρόπουλος Ιωάννης (Παιδαγωγικός Λόγος, 2024)
Η αισθητική της υπαρξιακής λογικής, είναι απόλυτη, επανερχόμαστε σ΄ αυτό, με την έννοια ότι δεν στηρίζεται σε κανενός είδους δεκανίκια, πολιτικά, οικονομικά ή άλλα. Αυτή η αισθητική είναι δυνατή όχι μόνο λόγω της ύπαρξης του καλλιτέχνη, αλλά πρωτίστως εξαιτίας της πρωταρχικής ικανότητας της «λογικής ύπαρξης» να την γεννά. Προκύπτει η αισθητική αυτή ως δημιουργική επίδοση της λογικής ύπαρξης, δεν έχει αφ΄ εαυτής καμία οντότητα. Δεν πρόκειται εδώ για προσβλητική Reduktion της αισθητικής, για σχετικοποίησή της, για υποβάθμιση και παραπομπή της σε μια τυφλή υπαρξιακή δύναμη. Πολύ περισσότερο αφορά την επανασύνδεσή της με την χυμώδη υπαρξιακή χώρα, από την οποία προέρχεται και αντλεί νόημα, υπερβαίνοντας την ψευδο- αυτοτέλειά της.