Φιλοσοφία, Εκπαίδευση, και Επαυξημένη Πραγματικότητα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Traces of Philosophy: Connect, Reflect, Experience» - Αυγερινού Ανδριανή; Γώγουλος Φώτης; Κλεισούρας Αχιλλέας; Protopapadakis, Evangelos D.; Τσάμης Δημήτρης; Χαραλαμπάκη Γιώτα (Παιδαγωγικός Λόγος, 2025)
Η διδασκαλία της Φιλοσοφίας στην εκπαίδευση είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, αφού οι φιλοσοφικές έννοιες είναι από την φύση τους δυσνόητες και απαιτούν την δέσμευση – ή, ακόμη καλύτερα, την βιωματική εμπλοκή – του μαθητή ή φοιτητή. Οι διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές διαθέτουν τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά που μπορούν να καταστήσουν την φιλοσοφική σκέψη προσιτή σε μαθητές και φοιτητές, να τους δεσμεύσουν, να κινήσουν την περιέργειά τους αλλά και να τους συναρπάσουν. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία έχει σχεδιασθεί και δημιουργηθεί με αυτό τον στόχο και η οποία ονομάζεται «Traces of Philosophy: Connect, Reflect, Experience». Η εφαρμογή αυτή περιέχει πλούσιο υλικό και παρουσιάζει με τρόπο θελκτικό αλλά και με έγκυρη ακαδημαϊκή τεκμηρίωση οκτώ επιλεγμένες τοποθεσίες στην Αττική (τα ‘σημεία’ στην πλατφόρμα και εφαρμογή) με αξιοσημείωτο φιλοσοφικό ενδιαφέρον, καθώς και τρεις ‘φιλοσοφικές διαδρομές’ που συνδέουν αυτά τα σημεία.