«Γρήγορα. Προτού ξεθωριάσουν οι εικόνες» Ανιχνεύοντας την ιστορία του οπτικού πολιτισμού της Πρέβεζας - Δόνος Δημοσθένης Αρ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2019)
Με την ανάδυση κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ενός νέου ακαδημαϊκού κλάδου που έγινε γνωστός υπό τη γενική ονομασία «Σπουδές Οπτικού Πολιτισμού» (Visual Culture Studies) διανοίχθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ιστορικής ανάλυσης της γένεσης, λειτουργίας και νοηματοδότησης των οπτικών αναπαραστάσεων μέσω των οποίων οι κοινωνίες απεικονίσθηκαν στο παρελθόν. Η Πρέβεζα και η περιοχή της διαθέτουν ένα πλούσιο εικονιστικό απόθεμα σε ποικίλα μέσα, το οποίο, ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει τύχει συστηματικής επεξεργασίας. Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι διττός: στο πρώτο μέρος παρατίθενται εν συντομία οι βασικές θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές του νέου γνωστικού κλάδου· στη συνέχεια, ως μελέτη περίπτωσης, επιχειρείται για πρώτη φορά μια ιστορική σκιαγράφηση της εικονιστικής αναπαράστασης του δημοσίου χώρου της πόλης από τον 16ο έως το 20ο αιώνα. Επιπροσθέτως, επισημαίνεται η σημασία των λαϊκών, ατομικών και οικογενειακών φωτογραφιών ως ιστορικών τεκμηρίων, ενώ συζητούνται και οι προοπτικές μιας μελέτης του οπτικού πολιτισμού της Πρέβεζας η οποία θα ενθαρρύνει την ενεργητική συμμετοχή των κατοίκων της.