Αναζητώντας τον ευεργέτη Αναστάσιο Γεωργίου Θεοφάνη - Σουμαλεύρης Σπυρίδων (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2019)
Το άρθρο περιλαμβάνει σημαντικά βιογραφικά στοιχεία και στην προσφορά του πρεβεζάνου ευεργέτη Αναστασίου Θεοφάνη, ο οποίος με το 4ο άρθρο της διαθήκης του, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για την ίδρυση σχολείου στην Πρέβεζα και επιπλέον με το 15ο άρθρο της διαθήκης του 1.000 ρούβλια για να αγοραστεί σπίτι όπουθα κατοικεί ο δάσκαλος. Σε όλες τις εκκλησίες της πόλης άφησε από 10 ρούβλια και στους συγγενείς του εφάπαξ ποσά από 200 έως 2.000 ρούβλια.