Πρέβεζα 1940: Η ανεκπλήρωτη απόβαση. Ιστορικό μιας συνεχούς αποτυχίας - Ιωνάς Σπύρος (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2019)
Κατά τη σχεδίαση της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα του 1940 αλλά και κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, από την έναρξή του και μέχρι τη λήξη του, το ενδιαφέρον της ιταλικής ηγεσίας προς την Πρέβεζα θα είναι σταθερό και η τύχη της πόλης, σαν στόχου στα ιταλικά στρατιωτικά σχέδια, θα αλληλοεμπλέκεται συνεχώς με αυτήν των Επτανήσων, σε μια αδιάκοπη αλληλουχία επιβεβαιώσεων και ματαιώσεων σχεδίων απόβασης. Το κείμενο ερευνά το ενδιαφέρον της ιταλικής ηγεσίας προς την Πρέβεζα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο καθώς και τα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν γύρω από αυτό το θέμα. Βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε δύο πρωτογενείς πηγές, το πολεμικό ημερολόγιο της Ανώτατης Ιταλικής Διοίκησης και τα πρακτικά των συσκέψεων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου.