Bembo ή Sanudo; Οι βενετικές επιχειρήσεις στον Αμβρακικό κόλπο κατά το 1500 (m.v.) και η ιστοριογραφική τους περιπέτεια - Δόνος Δημοσθένης Αρ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2015)
Το παρόν άρθρο επανεξετάζει κάποια πολεμικά επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Αμβρακικό κόλπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Βενετοτουρκικού πολέμου (1499-1503). Για πρώτη φορά, η ευρέως αποδεκτή εκδοχή των γεγονότων –όπως αυτή παραδίδεται από τον Ρ. Bembo, επίσημο ιστοριογράφο της Βενετίας– αντιπαραβάλλεται με τις εκτενείς αλλά έως τώρα αναξιοποίητες αναφορές των Diarii του Μ. Sanudo, τα οποία και επιτρέπουν μια διαφορετική, πολύ πιο λεπτομερή αλλά και συνεκτική ανασύσταση των διαδραματισθέντων, ενώ επιπλέον μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη στρατηγική θέση και λειτουργία της πρώιμης Πρέβεζας και της Βόνιτσας στην οθωμανική στρατιωτική μηχανή του δυτικού ελλαδικού χώρου. Περαιτέρω, υπό το πρίσμα της γενεαλογικής θεωρίας του M. Foucault, συζητείται κριτικά η εν γένει ιστοριογραφική διαδρομή των γεγονότων στην ακαδημαϊκή και τοπική ιστορία. Στο παράρτημα παρατίθενται όλες οι σχετικές πηγές.