Η Βενετική κατάληψη Πρέβεζας και Βόνιτσας το έτος 1717 σύμφωνα με την γερμανική μετάφραση της ιταλικής έκθεσης πεπραγμένων - Δόνος Δημοσθένης Α. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Στο παρόν άρθρο η εν λόγω relazione μεταγράφεται και μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελληνική, ενώ –σε συνάρτηση με άλλες πηγές– συζητούνται συνοπτικά βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την κατάληψη της Πρέβεζας και της Βόνιτσας από τα βενετικά στρατεύματα τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1717 αντίστοιχα.