Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη διδασκαλία και τη μάθηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του διδακτικού έργου - Ντούσκας Νικόλαος Θ. (Πρεβεζάνικα Χρονικά, 2022)
Το παρόν άρθρο βασίστηκε στη μακρόχρονη διδακτική εμπειρία του συγγραφέα, τις συμβουλές και υποδείξεις των σχολικών συμβούλων και των βιβλίων για το δάσκαλο και αφορούν στο συμμετοχικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν δάσκαλος και μαθητής κατά τη διδασκαλία και τη μάθηση ώστε να να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να βοηθήσουν εξελικτικά στην αυτόνομη κατάκτηση της γνώσης.